Gunung Rinjani June 2015 (PART 3)



Sambungan kisah Rinjani dari Part 2

Hari : 2


Aternya nak jadi citer masa turun tue nak memerot kaw2 nyer. Tak ampon jadinya laju ja turun ke khemah. Jatuh berguling guling dengan sorang cik abang nie sebab nk terkeluor sangat dah. Ghupenye dia pon sakit perot gak. Jadi berlumba lumba kami turun ke khemah. Sampai bawah false alarm. Ceh!

Okay nak kabor nie. Tak usah la rushing nak turun. Bahaya la. Walaupon tanah dia lembut pasir dia kasar kasar halus okay skit dari kat puncak tuh, tapi jangan la berlari. Potensi untuk terseliuh terkehel sangat tinggi. Better pakai kasut high cut kalau tak nak pakai gaiter. Seluar pulak labuh tutup kasut. Takde la batu batu kerikil tu masuk dalam kasut.

Sampai khemas kelam kabut packing makan lunch, lepas tue semangat teman nak keluar dari gunung nie.Dalam hati berkata kata bestnya. Boleh mandi tukor baju…Dah 2 hari dah nie tak mandi tak bertukor..Yiha….

Hahaaahhaa. Nie la padahnya tak mau prepared apa2 takmo amik tau apa2. Kekonon nak surprise diri sendiri la kan. Ghupenye kene campsite lagi beb. Kah kah. Sengal. Campsite di Danau Segara Anak.
Deme kata esok bole mandi. Ok la lega la sikit. Buat la muka sedih pinjam baju kat kawan sekhemah. Mulia hati mu Mas baju pinjam baju kuning tue… hehehe.

Lambat jugak kami gerak turun. Orang lain semua dah berdesup hilang, tinggai kami berempat terkedek kedek nak turun. Pukul 3.00pm baru nak mula menuju ke Danau Segara Anak.

Lawa view dia. Batu batu dia ada yang kata kejam macam Bukit Tabur. Jenuh la nak balance kaki nak melompat lagi. Lutut dah rabak nie. Macam tak banyak pulak pic batu batu nie, yela kami fokus menurun dan mendaki masa nie.

Trek dari Plawangan Sembalun (2639m) ke Danau Segara Anak (2000m) adalah menurun dan perjalanan mengambil masa 3 atau lebih.Tak la santai sangat, dah melepasi trek batu batu bole la kome nak berlari sampai ke campsite. Kami sampai pukul 7.00pm. Banyak stop gak ler dok menangkap gambo je kojer nyer.Tahap kesusahan 3/5 ke 4/5.

Hati hati tau. Batu licin. Baru lepas hujan pulak tue
Macam perkampungan Hobbit
Macam citer Maleficent
Hobbit dalam cite Lord of the Rings
Okay macam kat kampung Rapuzel dibesarkan. Lawa beb!
Hilang penat kami dengan view cam gini so kami slow kan perjalanan sebab nak enjoy view. Takde apa nak dikejar kat depan kan.
Hobbit in the making
Deme kata tempat kami kat tepi tasek tue tapi udah kene hijack dengan sape ntah, jadinya deme deme nie bersihkan tapak kubur nie buat campsite untuk kami. Errr
Campsite atas tapak kubur katanya. 
Omak cun nie kalo dapat khemah depan tasek nie. 
Kredit to Mas. Dia memang suka bunga. hehhe

Alkisah malam tu abg zeli (Azli Wahab) nak tangkap gambo guna kamera besor dia, selit la skali.hehehe. Konon2 nak g tasek cuci ke gosok gigi ke.Tapi bila tengok banyak sungguh bijih timah di dalam air, aihla potong stim tau!
Model Danau Segara Anak. Orang kat situ tengah memancing kami sebok la nyelit bergambor. Nasib tak kene maki,,hahaha
Dapat melantak dinner. Lega perot!

Ada lagi sambungan Part 4!!! nak g mana tue.. baca dulu… ada lagi view cantek nak kongsi nie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s